Kostenoverzicht voor studeren in Londen en Oxford

Gepubliceerd op 13-11-2013 at 22:32

Kostenoverzicht voor studeren in Londen en Oxford

Veel NWS-ers studeren in Londen, en nog veel meer zullen hen volgen. De geweldig stad, met prachtige architectuur, toffe bars en nog wel een miljoen andere dingen die je kan doen; het is begrijpelijk dat veel Nederlanders ervoor kiezen om naar Londen te verhuizen. Tamara studeerde de laatste drie jaar met ontzettend veel plezier in deze wereldstad, en om ons een beetje te helpen heeft zij bijgehouden hoeveel zij maandelijks uitgaf. Londen is wel een stuk duurder, maar je kan dit verschil vaak goed maken door een bijbaantje naast je school te nemen. Hopelijk geeft dit overzicht een duidelijk beeld van wat studeren in Londen kost! Het NWS wilt graag meer van dit soort kostenoverzichten publiceren, dus studeer jij in het buitenland en je wilt ons helpen? Laat dit dan weten aan promotie@wereldwijdestudenten.nl

Studeren in Londen (in ponden per maand)
Collegegeld 300
Huur 630
Rekening (gas, water, licht, internet, telefoon) 95
Boodschappen 175
Kleding 70
OV 80
Vrije tijd 110
Overig 65
Totaal 1525 pond (1786 Euro)

Kosten Oxford

Door Jesse Groenewegen

Studeren in Engeland is duur. Het collegegeld ligt hoger en het levensonderhoud is duurder dan in Nederland. Sinds 2012 mogen universiteiten maximaal 9,000 pond collegegeld in rekening brengen voor een jaar bachelor-studie en naar schatting driekwart van de Engelse universiteiten doet dat ook[1].

Voor een studie op masterniveau bestaan geen limieten en de collegegelden verschillen dus ook sterk per studie en per universiteit. Een nuttige vuistregel is hier dat hoe meer je na de studie waarschijnlijk gaat verdienen, hoe hoger het collegegeld. Een master financial economics aan de Universiteit van Oxford kost 32,500 pond per jaar, een master Medieval Studies aan dezelfde universiteit 5,935 pond[2].

De huren in Londen, Oxford en Cambridge zijn hoog. Reken op gemiddeld 500 pond (~600 euro) per maand voor deze steden. Dit kan natuurlijk sterk varieren afhankelijk van je precieze locatie. Een kamer met eigen badkamer in Covent Garden (hartje Londen) zal veel duurder zijn dan een gedeeld appartement in Stepney Green (30 minuten van centrum Londen), bijvoorbeeld. De gemiddelde kamerhuur in andere steden in het Verenigd Koninkrijk ligt wat lager.

Bier is daarentegen wel wat goedkoper dan in Nederland. Een typische pint kost in Engeland 3 pond, in Nederland omgerekend 3 pond 40[3].

In tabel 1 staat een overzicht van wat een typische bachelorstudent in Oxford mag verwachten uit te geven per maand. Reiskosten naar het Verenigd Koninkrijk en een Nederlandse zorgverzekering zijn nog niet meegenomen (al valt dat laatste met zorgtoeslag erg mee).

Tabel 1: voorbeeld maandelijkse uitgaven voor bachelorstudent in Oxford, in ponden

Uitgavepost Prijs
Collegegeld 750
College fee* 220
Huur (inclusief) 500
Eten 270
Sociale activiteiten (feestjes, bier, uit eten) 80
Studiematerialen (boeken, papier, printen, etc) 50
Overig (telefoon, medicijnen, etc) 30
Totaal 1,900

*In Oxford betalen studenten naast het collegegeld ook nog een college fee aan het college waaraan ze verbonden zijn. Deze fee ligt tussen de 2,500 en 3,000 pond per jaar

Bron: University of Oxford[4]

Omgerekend naar euro’s, fluctueren de maandelijkse kosten jaarlijks behoorlijk, afhankelijk van de euro-pond wisselkoers. Wat dat betreft is het momenteel gunstig om in het Verenigd Koninkrijk te studeren. De pond is zo’n twintig procent goedkoper dan in 2007[5].


[1] http://www.bbc.co.uk/news/education-23261287

[2] http://www.ox.ac.uk/feesandfunding/fees/information/universityrates/201314feerates/

[3] http://www.numbeo.com/cost-of-living/compare_countries_result.jsp?country1=United+Kingdom&country2=Netherlands

[4] http://www.ox.ac.uk/feesandfunding/fees/livingcosts/

[5] http://www.xe.com/