NWS zet internationalisering op de agenda in de politiek

Gepubliceerd op 14-12-2016 at 11:56

Kamermeerderheid en studenten: studeren in het buitenland moet makkelijker

Nederlandse studenten die een studie in het buitenland willen volgen lopen tegen barrières aan die ervoor zorgen dat ze thuisblijven. Een slechte zaak volgens Nederlandse Wereldwijde Studenten (NWS), het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) en de Landelijke Studentenvakbond (LSVb).

NWS heeft in samenwerking met ISO en LSVb internationalisering van het Hoger Onderwijs op de agenda van de Tweede Kamer gezet. Op 14 december vond het Algemeen Overleg van de Vaste Commissie voor OCW plaats over Internationalisering. NWS is verheugd dat een kamermeerderheid gevonden lijkt te zijn voor flexibele uitbetaling van de studiefinanciering en verhoging van het leenplafond.

NWS-voorzitter Marius Kat: ‘Als studenten een studie in het buitenland willen volgen, lopen ze tegen hoge kosten aan. Zeker bij de start. Voor sommige studenten is het zelfs onmogelijk om op voorhand voldoende geld bij elkaar te sprokkelen. Het is dus van belang dat de leengelden van deze studenten flexibeler kunnen worden uitbetaald en dat hun collegegeldkrediet wordt verhoogd.’

Samen met de D66, VVD en PvdA hebben NWS, ISO en LSVb een artikel geschreven dat op 14 december verscheen op NOS.nl. In het artikel worden onder andere twee NWS-ers gevraagd naar hun persoonlijke ervaringen met de beperkte mogelijkheden wat betreft het lenen van DUO.

Door flexibeler om te gaan met de uitbetaling van leengelden kunnen veel problemen opgelost worden. Tweede Kamerlid voor D66, Paul van Meenen: ‘Studenten lopen bij de start van het studiejaar in het buitenland tegen hoge kosten aan, zoals een voorschot en een borg voor je studentenkamer en hoog collegegeld. Niet iedereen heeft ouders die het geld kunnen voorschieten. Een groep studenten wordt hierdoor ontmoedigd. D66 wil juist dat iedereen de kans krijgt om in het buitenland te studeren.’

Tweede Kamerlid Amma Asante (PvdA): ‘Tegenwoordig is het opdoen van internationale ervaring geen luxe meer maar een enorme kans voor ieder student. Het draagt bij aan de socialisatie van studenten en vergroot hun kansen op de arbeidsmarkt. Het is daarom van belang dat dit toegankelijk en betaalbaar is voor iedereen, met name voor studenten wiens ouders niet in staat zijn om elke maand een paar honderd euro op de rekening van hun studerende kinderen te storten.’

VVD, D66 en PvdA onderschrijven de plannen en zijn voornemens het probleem aan te kaarten in de Tweede Kamer. Ze stellen voor de betaling van leengelden te flexibiliseren en daarnaast de collegegeldkrediet te verhogen. De redenen hiervoor zijn duidelijk:

Winok Lapidaire (24) moest voordat ze aan haar studie in Londen kon beginnen direct omgerekend ruim 14.000 euro aan collegegeld overmaken. “Bovendien is een kamer in Londen ook niet goedkoop. Ik betaal ruim 700 euro in de maand en aan het begin moest ik dat bedrag ook nog eens als borg overmaken”, zegt Winok.

Ook Sebastiaan Kelder (24) moest voor zijn studie Liberal Arts & Sciences in New York een flink bedrag aan collegegeld neertellen. Maar hij kon gemakkelijk zijn studiefinanciering en lening uit Nederland omzetten naar de Verenigde Staten. “Het probleem was alleen dat ik mijn collegegeld voor het hele semester in een keer moest betalen, terwijl mijn geld uit Nederland maandelijks kwam”, zegt Sebastiaan. En dus moest hij geregeld langs bij de universiteit om te vragen of ze voor hem een uitzondering wilden maken, zodat hij in termijnen kon betalen. “En dat is best vervelend.” [bron: nos.nl]

De uitkomst van dit overleg is vanzelfsprekend een onderwerp van de politieke paneldiscussie op de NWS-dag, waar verschillende Eerste- en Tweede kamerleden aan deelnemen. Dit debat bijwonen? Schrijf je hier gratis in. Dit kan nog tot en met 17 december – mis het niet!

Wil je meer weten over de voorstellen van NWS voor het verbeteren van de toegankelijkheid van de DUO-lening voor studenten in het buitenland? Lees hier het verhaal van Jan Sinnige, voorzitter van ISO, alsmede NWS-ers Winok Lapidaire en Sebastiaan Kelder in het artikel van NOS.