Clubs

Over de hele wereld zijn NWS-clubs te vinden in steden waar Nederlanders studeren. Sommige hiervan zijn groot, zoals NWS-Londen, andere zijn nog klein, zoals onze clubs in Marseille en Seoul. Wat alle clubs met elkaar gemeen hebben is dat er door het jaar heen evenementen georganiseerd worden voor de Nederlanders in die stad. Zo leren de studenten elkaar en de lokale cultuur beter kennen, terwijl ze actief verbonden blijven met het thuisland. Tot de georganiseerde bijeenkomsten behoren de jaarlijkse Sinterklaasborrel, lezingen, uitstapjes naar bijvoorbeeld de Nederlandse ambassade en verschillende sociale evenementen.

Club oprichten?
Studeer je in een stad waar nog geen club is en wil je er een oprichten? Neem dan contact op met het bestuurslid Clubs door een mail te sturen naar clubs@wereldwijdestudenten.nl.

Huidige NWS-clubs
Op dit moment zijn er de volgende NWS-clubs:

NWS-Barcelona
NWS-Birmingham
NWS-Bournemouth
NWS-Cambridge
NWS-Edinburgh
NWS-Londen
NWS-Marseille
NWS-Manchester
NWS-Noord-Amerika
NWS-Oxford
NWS-Seoul
NWS-Washington
NWS-Warwick
NWS-York
NWS-Zweden
K.A.V. Alcuinus (Aken)

 

NWS-Oxford

Een van de grootste NWS-clubs is NWS-Oxford. Deze actieve club organiseert regelmatig evenementen waar Nederlanders elkaar treffen.

NWS-Oxford, ook wel Oxford Dutch Society genoemd, is een van de grotere clubs binnen het netwerk van NWS en organiseert verschillende evenementen per term. Vaak komt het neer op twee borrels, met eventueel een diner bij een college vooraf, en een derde evenement dat verschilt per term. In Michaelmas Term is het de Sinterklaasborrel, in Hillary Term meestal de Dutch BOP (Big Open Party) en in Trinity Term een evenement rond Koningsdag. Word vooral lid van onze Facebook pagina om op de hoogte te blijven van alle evenementen die NWS organiseert in Oxford. Mocht je nog vragen hebben, vraag het dan op Facebook of stuur een mail naar oxford@wereldwijdestudenten.nl.

Van NWS-Oxford verscheen eerder een artikel over de kosten van een studie in Oxford op onze website.

NWS-Cambridge

Cambridge Sinterklaas 2015

Net als in Oxford is de Nederlandse studentengemeenschap sterk vertegenwoordigd. Elke term worden er verschillende evenementen georganiseerd zoals borrels en formals, met als hoogtepunten Sinterklaas en Koningsdag.

NWS-Londen

dutchhub1kclff

De NWS-Club in Londen is net als de stad erg dynamisch en verbindt de Nederlandste studenten op de belangrijkste universiteiten van Londen. Vorig jaar organiseerde de club onder andere een netwerk evenement met werkgevers in Londen en een groot feest op Koningsnacht.

NWS-Bournemouth

Bournemouth Koningsdagbournemouth

NWS Bournemouth heeft een groep van 30 zeer actieve leden. Gedurende het jaar worden diverse activiteiten georganiseerd. Van een kennismaking-borrel en koningsdag tot de jaarlijkse Nederland vs België voetbaldag met barbecue. Aangezien Bournemouth aan de zee ligt wordt hier goed gebruik van gemaakt. Deze winter is voor het eerst een nieuwjaarsduik georganiseerd en in de zomer zijn er vaak spontane bijeenkomsten op het strand om te volleyballen. Wil je ook lid worden of op de hoogte blijven van al onze evenementen voeg ons dan even toe op Facebook.

NWS-Manchester

Manchester Koningsdag 2016

Onze NWS club in Manchester begon erg klein, maar we zijn aan het groeien. Op dit moment hebben we rond de 10 actieve leden. We spreken ongeveer 1 keer per maand af in de vorm van een etentje of een borrel. We proberen ook wat meer actieve dingen te doen zoals wakeboarden of hiken, aangezien er zo veel te doen is in Manchester! Via Facebook worden er regelmatig spontane dingen afgesproken zoals een lunch of een bezoekje aan een theater voorstelling, dus wordt vooral lid van onze Facebookgroep om op de hoogte gehouden te worden. Mocht je meer willen weten of vragen hebben, stel het in de Facebook groep of mail naar mireillevdtorre@gmail.com. Hopelijk zien we je in Manchester!

NWS-York

York Sinterklaas 2015

NWS York is een gezellige kleine club. Veel stududenten zijn hier maar voor een paar maanden, dus er is altijd wel een nieuw gezicht bij de bijeenkomsten. Sinterklaas en koningsdag vieren we gezellig met elkaar.

NWS-Warwick

NWS-Warwick, a.k.a. de Warwick Dutch society is een relatief nieuwe organisatie, en we bestaan pas een paar jaar, maar we kunnen on niet voorstellen hoe Nederlandse studenten het hier ooit zonder hebben gedaan. Het is een geweldige manier om een klein stukje Nederland te crëeren elke keer dat we bijeenkomen, en het maakt het zoveel makkelijker om die andere Nederlanders te ontmoeten op een universiteit waar bijna 30.000 mensen rondlopen. Wij organiseren meestal rond de twee evenementen per term, dit kan een simpele maar gezellige borrel zijn, maar bijvoorbeeld ook een hele barcrawl. Het is altijd leuk nieuwe gezichten te zien; niet alleen van volledig Nederlandse studenten, maar ook van studenten met interesse in onze cultuur of mensen met Nederlandse familie die graag hun taalkennis willen bijschaven. Wil jij niks van NWS in Warwick missen, volg dan onze Facebookpagina.

NWS-Marseille

NWS-Marseille is een van de jongere clubs binnen het NWS-netwerk. NWS-Marseille heeft in de afgelopen twee jaren verschillende activiteiten georganiseerd, waaronder een Sinterklaasfeest, vrijdagmiddagborrels, en een evenement rond Koningsdag. Dus ben jij in Marseille, vind je het leuk en gezellig om zo nu en dan wat leuks te ondernemen, en vind je het leuk om vrienden kennis te laten maken met een stukje Nederlandse cultuur, kom dan een kijkje nemen op onze Facebookpagina.

De voorzitter van Marseille schreef eerder een artikel over het studentenleven in de Franse havenstad.

NWS-Barcelona

NWS-Barcelona bestaat slechts twee jaar maar is ook een gezellig netwerk van Nederlandse studenten in het zuiden van Europa. Denk je na over een studie in Barcelona? Voor een beter beeld van de kosten en andere zaken heeft de voorzitter van de lokale club de belangrijkste punten in een informatief artikel gegoten.

 

Clubs in Azië kunnen vaak een praktische functie vervullen. Zo kunnen leden hier ervaringen uitwisselen over allerlei dagelijkse zaken die net even wat anders gaan dan in Europa, bijvoorbeeld het versturen van post naar Nederland.

NWS-Seoul

NWS-Seoul

NWS-Seoul is relatief jong en klein. De club bestaat slechts een jaar, maar in dat jaar hebben we al een flink aantal leden bij elkaar verzameld en een aantal leuke dingen samen gedaan. We hebben ongeveer elke maand wel een evenement, in het begin en het eind van de semesters organiseren we borrels en soms schuiven we aan bij de borrel van het Nederlandse zakennetwerk hier in Seoul. Daarnaast hebben we ook Koningsdag gevierd met een picknick, Sinterklaas gevierd met Nederlandse lekkernijen, de Nederlandse ambassade bezocht en Nederland aangemoedigd bij het World Championship Speed Skating. De meeste leden studeren aan de Graduate School of International Studies (GSIS) van verschillende universiteiten omdat de vakken op een GSIS in het Engels worden aangeboden. Enkele Nederlanders hier kennen elkaar al van de opleiding Koreanstudies in Leiden, maar we hebben ook een leden die rechten of nanoscience studeren: redelijk divers dus. We hopen dat we in de toekomst een grote verscheidenheid aan studenten kunnen ontvangen! Je kan ons vinden op Facebook.

Wil je meer weten over de kosten van een studie in Zuid-Korea en welke beurzen er beschikbaar zijn? Dit en nog veel meer heeft de voorzitter van NWS-Seoul samengesteld op deze pagina.

NWS-Peking

Peking Sinterklaas 1

We zijn de net opgestarte maar al heel levendige Pekinggroep. Onze groep bestaat uit Nederlandse studenten die op allerlei verschillende Pekingse universiteiten studeren, maar de meeste leden wonen binnen de driehoek Peking Universiteit, Tsinghua en Wudaokou; kortom, in de universiteitsbuurt Haidian in het Noordoosten van Peking. We organiseren jaarlijks een Koningsdagdiner en borrel, een sinterklaasfeest en hopelijk (we zijn net begonnen) binnenkort nog veel meer! Omdat Facebook geblokt is in China, gebruiken we WeChat. Er is een speciale WeChatgroep voor  NWS-Peking. Wil je meedoen? Stuur dan een bericht naar Eric (WeChat ID: EricHendriks). Ben je net aangekomen in Peking en heb je nog geen WeChat? Download het dan nu meteen, want je kan hier in China niet functioneren zonder WeChat.

 

K.A.V. Alcuinus – Aken

K.A.V. Alcuinus  is sinds 1959 dé studie- en studentenvereniging voor Nederlandse studenten aan de RWTH en FH in Aken. Waar het ledenaantal in het verleden niet altijd groot was, is de vereniging in de afgelopen jaren sterk gegroeid. Naast onze maandelijkse verenigingsavond worden er jaarlijks diverse activiteiten georganiseerd zoals semesterdiners, sporttoernooien, casinoavonden en de “Feuerzangenbowle”. Met meer dan 70 actieve leden zijn deze vaak druk bezocht en altijd gezellig. Bovendien organiseren we ieder jaar een introductieweekend, waar de nieuwkomers de vereniging en haar leden beter leren kennen. Al deze activiteiten worden georganiseerd door verschillende comissies, aangestuurd door een vijfkoppig bestuur. Daarnaast promoten we met “Studeren in Aken”  het studeren aan de RWTH en FH in Aken. Dit doen we zowel door het geven van voorlichtingen op middelbare scholen, als ook het helpen van geïnteresseerde met het vinden van hun weg in Aken.
Al met al is K.A.V. alcuinus een geliefde toevoeging aan ons studentenleven. We hopen in de komende jaren verder te groeien, en daarmee het studeren in Aken voor nog meer Nederlandse studenten aangenamer, maar vooral ook leuker te maken. 
Wil je op de hoogte blijven van wat we zoal doen? Volg ons dan op Facebook