Blog: Swedish Survival in Uppsala

Gepubliceerd op 23-09-2013 at 09:02

Veel van mijn vrienden denken dat ik vanwege de blonde vrouwen in Zweden ben gaan studeren. Zelf ben ik er nog niet helemaal over uit waarom ik richting Uppsala ben vertrokken. Noordelijker dan Groningen was ik eigenlijk nog nooit geweest totdat ik hier kwam, maar ik had altijd een mooi beeld in mijn hoofd als ik aan Zweden dacht. Daarnaast is het studeren gratis, spreekt iedereen goed Engels en is het niet te ver weg van huis, maar toch totaal anders. En om heel eerlijk te zijn houd ik toch wel een klein beetje van blond.

Ondanks dat het maar twee uur vliegen is, is het toch cultureel gezien even aanpassen geblazen.  De studie is misschien gratis, maar bijvoorbeeld een biertje is dan wel meteen dubbel zo duur. Misschien is dat ook de reden waarom de Zweedse student na vier bier al dronken is. Daarnaast is het doodnormaal om een uur in de rij te staan om een uitgaansgelegenheid binnen te komen. Dit gebeurt in Nederland ook nog wel eens, maar in Zweden gebeurt dit ook bij je normale studentenbar. Die wel een stuk professioneler zijn dan in Nederland moet ik erbij zeggen. Maar misschien is het nog wel gekker dat grote feesten al 20 uur beginnen, en het half uur later, letterlijk vol is. Hierdoor komt het nog wel eens voor dat je voordat twee uur gewoon thuis bent en geen (of minder) last van een kater hebt.

Uppsala-Aug013 018

 

Ook de supermarkt blijft een avontuur. Ik was al geen held in boodschappen doen, maar nu alles in Zweeds is is het nog moeilijker geworden. Soms kom je dan ook thuis en wil je een glas melk inschenken, blijkt het karnemelk te zijn. Of je koopt alcoholvrij bier, verrassend genoeg met 0,5% alcohol.

In Zweden hebben ze het wel goed voor elkaar. De eerste weken zijn goed bevallen, en ik iedereen aanbevelen om hier langs te komen, of net zoals ik hier een studie te volgen. Maar misschien moet je dat nog een keertje vragen als de winter eenmaal is begonnen.

Natuurlijk, schrijf ik deze blog ook als bestuurslid van het NWS. Ik heb namelijk gemerkt dat ik absoluut niet de enige Nederlander ben in deze prachtstad, maar schijnt de Zweedse NWS tak naar nieuw elan te snakken en daar wil ik graag voor gaan zorgen. Niet alleen in Uppsala, maar ook Stockholm, Gothenborg, Linköping en Lund moeten dit jaar NWS-borrels gaan hosten als het aan mij ligt. Wil jij mij hierbij helpen? Stuur dan een mail naar : promotie@wereldwijdestudenten.nl. Ook als je gewoon op de hoogte wilt worden gehouden van de aankomende evenementen! Kijk ook hier voor de nieuwe NWS-Zweden facebook-groep en sluit je aan!